Dzień Ziemi 2010


DEKADA EDUKACJI NA RZECZ ZRÓWNOWAŻONEGO ROZWOJU
RÓŻNORODNOŚĆ W NAS, BIORÓŻNORODNOŚĆ WOKÓŁ NAS
powrót do najnowszej strony
FESTYN - SEKTOR EDUKACJI
 Świat cukru - stoisko Krajowej Spółki Cukrowej S.A. 
  Skąd się bierze Polski Cukier i dlaczego jest słodki. Gry i zabawy edukacyjne inspirowane cukrem.
Na stoisku będzie można dowiedzieć się jak wygląda burak cukrowy ( łac. nazwa: Beta vulgaris ), z którego powstaje Polski Cukier i porównać jego wygląd ze znanymi nam Wszystkim buraczkami czerwonymi. Zobaczyć na fotografii zielone łany buraków, tak aby móc je latem rozpoznać na polu. Nauczyć się jak w domu, w łatwy i szybki sposób przygotować Polski Cukier puder. Posmakować Polskiego Cukru w postaci waty cukrowej czy ułożyć odlotową fryzurę na "Polski Cukier". Odwiedzający będą mogli wziąć udział w słodkich konkursach i zabawach dotyczących Polskiego Cukru.

Krajowa Spółka Cukrowa SA jest największym producentem cukru ( marka Polski Cukier) w Polsce. Współpracuje z ponad 18 tysiącami plantatorów uprawiającymi buraki cukrowe na powierzchni około 70 tysięcy hektarów. Roczna produkcja cukru to ponad 550 tysięcy ton cukru wytworzonego z około 4 mln ton buraków. Cukier produkowany jest w Cukrowniach: w Kluczewie, Malborku, Nakle, Kruszwicy, Dobrzelinie, Krasnymstawie i Werbkowicach. Jednym z oddziałów spółki jest Fabryka Cukierków Pszczółka w Lublinie.