Uwaga! Strona korzysta z plików cookies. Odwiedzając nasz serwis zgadzasz się na ich przyjmowanie.
Szczegółowe informacje znajdują się w Polityce prywatności
Dzień Ziemi 2017
W KIERUNKU NATURY
powrót do najnowszej strony
FESTYN - STREFA INSTYTUCJI I ORGANIZACJI
 Stowarzyszenie Empatia 
  Stowarzyszenie Empatia, z okazji "Dnia Ziemi '2017" przygotuje stoisko z informacjami na temat praw zwierząt, w tym m.in. roll-upy ze zwierzętami i napisami "Jedne kochasz, drugie zjadasz", petycje do podpisania w sprawie cyrków i futer. Na odwiedzających czekać będą konkurs ze znajomości praw zwierząt oraz loteria fantowa Koło Fortuny (każdy los wygrywa), happening z planszami na temat realiów życia zwierząt hodowanych w Polsce (m.in. krowa, świnia, kura). Na stoisku będzie można zapytać o stosowanie diety roślinnej w praktyce. Planuje się równie akcję zbierania postanowień co do zmiany diety, zaprezentowanie raportów: FAO (2013 r.) - "Tackling climate change through livestock" (s. 37-38) wykazał, że produkcja hodowlana jest odpowiedzialna za emisję 14,5% wszystkich gazów cieplarnianych pochodzących z działalności człowieka. Peter Scarborough, naukowiec z Departamentu Zdrowia Publicznego na Uniwersytecie Oksfordzkim, w publikacji "Dietary greenhouse gas emissions of meat-eaters, fish-eaters, vegetarians and vegans in the UK. Climatic Change" (s. 1) z 2014 roku wykazał, że produkcja związana z dietą wegańską odpowiada za dwa razy mniejszą emisję gazów cieplarnianych niż przy diecie tradycyjnej. Kluczowej konkluzji dostarcza raport IPCC z 2014 roku: całkowite odejście od produktów odzwierzęcych zmniejszyłoby emisję gazów cieplarnianych aż o 64% (s. 84).